Randis historie

Jeg har altid interesseret mig for familiens historie. Begge mine forældre er vokset op under fattige kår som de levende har beskrevet. Som f.eks. min farfar, der var skovarbejder i Frijsenborgskovene. Da min farmor dør, bliver han alene med 7 børn hvor den yngste blot er 1 år gammel (min far).

Men især min mor, som har fortalt mig om familien på Lolland. Hvordan deres liv var præget af fattigdom trods hårdt slid. De fleste arbejdede som karle, kreaturpassere og malkepiger på gårdene i sognet, og der var ikke udsigt til at de kunne ændre på det. Derfor valgte nogle af dem at udvandre til Amerika.

Jeg har altid været fascineret af, at 2 af mine tipoldeforældre og alle deres børn, undtagen min oldemor, valgte at udvandre. De gjorde det af 2 omgange. I 1891 rejste de unge og i 1904 fulgte mine tipoldeforældre efter med et barnebarn, Arthur, min mormors fætter.

Min mormor havde kontakt med denne fætter i Amerika og de holdt kontakten hele livet. Få år før de begge døde, besøgte et af hans børnebørn min mormor på Lolland. Det har betydet at jeg i dag har kontakt med slægten i USA

Der er flere familiehistorier der er overleveret fra generation til generation. Dem har jeg skrevet ned for ikke de skal gå i glemmebogen. Sammenholdt med oplysninger fra Kirkebøger og Folketællinger, har det åbnet en fantastisk verden.

Min plan er, at det hele skal samles i en bog om min slægt som forhåbentlig bliver til glæde for vores efterkommere.